Ελληνορωμαϊκή Πάλη

Youtube Video

Η πάλη είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα στον κόσμο και  είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως απέκτησε κανόνες και διαδόθηκε στην Aρχαία Ελλάδα. Ως εισηγητές του αγωνίσματος η ελληνική μυθολογία αναφέρει τον Θησέα, τον Aθηναίο Φόρβα, τον Ηρακλή και την Παλαίστρα – κόρη του Ερμή. Η πάλη ήταν γνωστή στα ομηρικά χρόνια και τα κατορθώματα των παλαιστών εξυμνηθήκαν από τους ιστορικούς της εποχής.

Οι παλαιστές πάλευαν γυμνοί, πάνω σε κονίστρα στρωμένη με άμμο. Ως αγώνισμα καθιερώθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες από την 37η Ολυμπιάδα και στην συνέχεια πέρασε στις γιορτές της Ελευσίνας και των Θησείων. Στις μέρες μας υπάρχουν δυο είδη πάλης: η ελληνορωμαϊκή και η ελευθέρα. Στην ελληνορωμαϊκή πάλη επιτρέπονται μόνο οι λαβές πάνω από την μέση και απαγορεύεται η χρησιμοποίηση των ποδιών για άμυνα ή επίθεση.

Στη ελευθέρα επιτρέπονται όλες οι λαβές εκτός από τους στραγγαλισμούς, τις κλωτσιές και το τράβηγμα  μαλλιών και αυτιών. Οι παλαιστές χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος τους. Νικητής ανακηρύσσεται αυτός που θα ακουμπήσει την πλάτη του αντίπαλου στο ταπί και θα τον κρατήσει κάτω για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Η ελληνική ομοσπονδία πάλης ιδρύθηκε το 1935. Αξίζει να σημειωθεί ότι το  άθλημα αυτό είναι πηγή μεταλλίων για την χώρα μας τόσο στους ολυμπιακούς αγώνες όσο και σε άλλες διοργανώσεις.

Περισσότερα ΣτοιχείαΔείτε Επίσης
« Arnis Eskrima Kali - Ju Jitsu »